Side 1 af 2 12 SidsteSidste
Viser resultater 1 til 15 af 25

Emner: UEFA-koefficienter for dummies

 1. #1
  Tilmeldingsdato
  Feb 2002
  Indlæg
  824

  UEFA-koefficienter for dummies

  Hermed en længe savnet tråd om de herlige koefficientudregninger, der ligger til grund for UEFAs ranglistesystem, der både bestemmer antallet af hold, der deltager fra hvert land, hvornår de indtræder, og hvilken seedning de får i hver runde.

  Tråden må meget gerne gøres til sticky - om ikke andet så i perioder, hvor den kunne have særlig interesse (Læs: ca. 1-2 måneder før SL-afslutningen frem til 14 dages tid efter FCK er røget ud af de europæiske turneringer). Desuden må der meget gerne i indledende fase ydes bidrag i form af konstruktive indlæg som så siden evt. kan slettes helt efter jeg har editeret i trådstarteren, så vi kan få en ordentlig struktur fra starten. Tages emner op for at gå mere i dybden med enkelte detaljer, kan de naturligvis stå alene, men sørg da for at ændre indlæggets overskrift for hurtig access.
  Tak for diverse inputs/første gennemlæsning af Cambiasso.
  ___

  REFERENCER:

  På Bert Kassies’ fantastiske side med statistik over UEFAs klubturneringer findes stort set al den info, man kan ønske sig om emnet: http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/index.html
  Pædagogisk er den dog ikke just, og ej heller på dansk, hvilket mildt sagt også kan sige om UEFAs egen side http://www.uefa.com .
  Begge dele vil jeg prøve at råde lidt bod på her, og fremover kan tråden så passende bruges til at opsluge opklarende spørgsmål så hvert års resultattråd bliver mere struktureret.

  UEFAs ranglistesystem er alt sammen købmandsregning efter en simpel fremgangsmåde, så holder man tungen i munden, ER det ikke så svært at sætte sig ind i, og bagefter virker hele seedningssystemet desto mere logisk og rimeligt.

  NB: Nederst i denne trådstarter fremgår en liste over de anvendte forkortelser.
  ___

  RANGLISTERNE:

  Først og fremmest findes der 2 ranglister som har hver sin funktion:
  1) LANDEranglisten (LR) afgører, hvor mange hold hvert land deltager med i hhv. CL og UEFA.
  2) HOLDranglisten (HR) afgører hvert holds seedning i hver runde.

  Begge ranglister beregnes ud fra 5 års resultater:
  HOLDranglisten på baggrund af de sidste 5 års resultater.
  LANDEranglisten derimod er forskudt 1 år bagud, og det er der en god grund til: Alle hold i alle ligaer skal vide inden en ny sæson går i gang, hvilke placeringer, der er adgangsgivende. Derfor nytter det ikke noget, at slutkampene det ene år i de europæiske turneringer, kan forskyde tildeling af pladser i de enkelte lande i den nye europæiske klubturneringssæson som starter få måneder efter.
  I sæsonen 2008/09 medførte systemet denne adgangsliste:
  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...ccess2008.html

  Man kan kontrollere, at DK på plads 21 deltager med AaB (CH) i CL med indtræde i 2.kvalrunde (Q2), BIF, FCM og FCK i UEFAcup med indtræde i Q1, og dernæst FCN i samme runde via Fair Play. OB indtrådte i TOTOens 2.runde, men nåede ikke videre til UEFA kvalifikationen.

  Næste sæson 2009/10 laves adgangssystemet radikalt om jvf. Platinis ændringer – mere om dette senere:
  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...ccess2009.html
  ___

  For at nå frem til udregningen af LR skal man bruge udregningen af:

  LANDEKOEFFICIENTEN (LK):

  LK for et land udregnes efter hvert år ud fra den simple formel: LK = LP/DH, hvor:
  LP = Det totale antal indsamlede POINT af de deltagende hold fra landet.
  DH = Antallet af deltagende HOLD det pågældende år fra det pågældende land.

  Hver sejr og uafgjorte resultat giver point til årets LP efter følgende nøgle.
  Der er ikke forskel på givne point i CL og UEFA-cup, men der er forskel på om det er HOVEDrunder eller KVALrunder:

  KVALrunder:
  Sejr = 1 point til LP
  Uafgjort = ½ point til LP

  HOVEDrunder (CLs gruppespil og videre, samt UEFAs 1. runde, gruppespil og videre):
  Sejr = 2 point til LP

  Uafgjort = 1 point til LP
  Derudover gives 3 bonuspoint til LP for at komme i CL (enten direkte eller via kvalkampe) og 1 bonuspoint til LP for at komme i 1/16-finalen i CL.


  Kampe i den nu lukkede TOTOcup-turnering giver slet ikke point, og hold der ikke når videre herfra tæller ikke med i DH.
  ___

  LANDERANGLISTEN (LR):
  Som nævnt ovenfor findes LR ud fra 5 års resultater. Helt basalt lægger man blot 5 års LK sammen:
  LR = LK6 + LK5 + LK4 + LK3 + LK2,
  Hvor tallet angiver, hvor mange sæsoner siden LK-bidraget stammer fra.

  Efter hver sæson, gøres dette for hvert af UEFAs medlemslande.
  Den nuværende sæson, 2008/09 som afsluttes foråret 2009 ser pt. sådan ud:
  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...crank2009.html

  Hver søjle angiver størrelsen af et af ledene i summen ovenfor, og næstsidste søjle ”rank09” er hele humlen i udregningerne.

  Læg mærke til, at man oppe i hver side af ” UEFA Country Ranking 2009” kan bladre i årene frem og tilbage og derved få en fornemmelse for dynamikken i systemet, samt ikke mindst se, hvor godt DK pt. ligger ift. at stryge op gennem rækkerne de kommende sæsoner.

  Her er det især interessant at lægge mærke til ” UEFA Country Ranking 2007”. rank07”-regnskabet afsluttes af 2006/07-året, men jvf. Reglen om, at LR er forskudt et år, er det denne liste, der danner basis for DKs 21.plads i år, som medfører den tidlige entré for de danske hold i år.
  Sidste års rangliste, ”rank08” forelå efter CL-finalen i foråret, men den danner basis for næste års accesslist, hvor DK er oppe på en 19.plads.

  DK er pt. på en 16.plads med mulighed for at overhale Belgien på den vigtige 15. plads allerede i år (som betyder 2 hold i CL-kvalspillet 2 sæsoner senere) som kan ses i rank09-listen.

  En fornemmelse for den dynamiske udvikling af alle de mange landes indbyrdes placeringer og rokeringer på ranglisten gennem 15 år kan ses i denne vidunderlige graf:
  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/plots.html

  Man kan let genskabe sig ovennævnte stillinger, og forvisse sig om, at der er mening med galskaben :o)
  ___

  På samme måde som ovenfor, finder man HR ved at gå skridtvist frem for hvert år og beregne:

  HOLDKOEFFICIENTEN (HK):

  HK for et hold udregnes hvert år ud fra følgende formel: HK = LK/3 + HP, hvor:
  LK = LandeKoefficienten for holdets hjemland det pågældende år. (Som altså deles med 3)
  HP = HOLDETS egne indsamlede POINT


  Der opnås KUN point til HP i HOVEDrunderne i CL og UEFA som nævnt ovenfor. Altså:

  HOVEDrunder:
  Sejr = 2 point til egen HP
  Uafgjort = 1 point til egen HP

  Derudover gives 3 bonuspoint til HP for at komme i CL (enten direkte eller via kvalkampe) og 1 bonuspoint til HP for at komme i 1/16-finalen i CL.


  Hvis man som hold for alvor skal rykke frem i rækkerne på HR, er det derfor pinedød nødvendigt, man selv når hovedrunderne og samler point ind dér – ganske som FCK har gjort de 2 seneste år (og forhåbentlig gør også i år udover de 2, vi allerede har sikret os).
  ___

  HOLDRANGLISTEN (HR):

  Hvert enkelt holds HR findes på samme vis ved at lægge holdets indsamlede point sammen over en 5-årig periode og dertil lægge en 1/3 af LANDEkoefficienten til fra det pågældende holds hjemland:


  HR = HK5 + HK4 + HK3 + HK2 + HK1,
  Hvor tallet angiver, hvor mange sæsoner siden HK-bidraget stammer fra.
  Denne summering udføres for hvert enkelt hold som har opnået min. 1 HP over den foregående 5-års periode alle andre holds seedning afgøres alene på baggrund af landekoefficientens bidrag.
  Herefter fås sådan en liste, hvor FCK kan findes på en nuværende 96. plads:
  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...trank2009.html

  Bemærk at man også her i toppen i hver side af ” UEFA Team Ranking 2009” kan bladre mellem årene og få fornemmelse for den indre dynamik i systemet. Desuden kan man glædes over, at FCK pt. ligger til at stryge op på en 73. plads efter NÆSTE års turneringer - alt det dog udtrykker er, at vi smider det lave koefficientbidrag på 0,4950 fra den horrible Gorica-sæson, mens de omkringliggende hold i tabellen mister større bidrag. Med andre ord ligger vi godt til mhp. at forbedre vores position, fordi vores udgangspunkt er så skidt, men point skal der stadigvæk samles ind hvert år før potentialet kan realiseres.
  ___

  SEEDNINGER:

  Advarsel: Dette afsnit indeholder en særdeles tung omgang lirumlarum om næsten ingenting! (Til gengæld er det ikke udtømt, så der kan komme meget mere kød på med tiden).

  Hver sæson sine neglebidende seedningsafgørelsesaftener – i hvertfald som FCK-fan!
  Et legendarisk øjeblik i BBBens historie skete i UEFA-cup sæsonen 2007/08, hvor de huserende koefficientnørder havde taget forskud på sorgerne lang tid i forvejen for at følge FCKs kamp for at blive blandt de seedede hold i UEFAens 1.runde, dvs. den sidste inden gruppespillet.

  Scenen er en kamp i CLs 2.kvalrunde mellem MSK Zilina fra Slovakiet og Slavia Prag fra Tjekkiet. En mindre flok følger intenst en livestreamet slovakisk radio fra den afgørende straffesparksturnering efter begge ordinære kampe og den forlængede spilletid er endt 0-0. Tjekkerne vinder 4-3 og ærgrelsen bryder løs – til stor forundring for mange, heraf også en ganske betragtelig del af dem, der rent faktisk fattede, hvad det hele gik ud på!?! :o)

  Pointen kommer her, omend onde tunger vil påstå den er uinteressant: Seedningsgrænserne i hver runde i hver af turneringerne er fastlagt på forhånd, men præcis hvilke hold, der ligger over, eller under, er en dynamisk størrelse indtil alle kampe forud for den pågældende runde er færdigspillede.

  Med andre ord kan mange andre holds kampe ændre på, om f.eks. FCK bliver seedet senere i turneringen, og i hvilket lag; og lige præcis ovennævnte kamp betød rent faktisk, at FCK tre uger senere forblev useedede, selvom mange andre kampe også kunne have tippet læsset til vores fordel. Krøllen på historien blev dog heldigvis, at vi endte med at slå Lens ud og skrabe en hæderlig mængde point sammen til HK inden nogle skotter tog os på sengen...

  Som sagt bliver selve strukturen for kvalifikationen til CL ændret næste år, men pointerne bør kunne føres med alligevel.
  Når en ny sæson starter, er alle deltagende hold placeret i de 2 seedningsskemaer for hhv.

  CL: http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...eedcl2008.html og
  UEFA: http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...eeduc2008.html

  Husk: Det er LR som bestemmer, hvor mange hold, hvert land indtræder med i hver runde, men det er de pågældende holds egne HR som afgører deres seedning!

  Check første link og se listen med “1st Qualifying Round (28 teams)”. Det er alle holdene fra Q1-søjlen her under CL som er listet i rækkefølge IKKE efter, LR, men holdenes egne HR.:
  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...ccess2008.html

  I næste runde, 2nd Qualifying Round (28 teams), kan man I access-listen se, at der indtræder 14 nye hold fra landene på plads 10 (Skotland) til 24. Det skotske hold har højest HR blandt alle, og er dermed naturligvis seedede, men et hold som Dinamo Zagreb fra Kroatien som ellers ligger helt nede på plads 26 på LR, er seedet pga. Holdets egen HR. Derimod er de israelske mestre, vores ”venner” fra Beitar Jerusalem, ikke seedede i den runde, selvom landet rangerer på plads 19 på LR. Dette kedelige faktum betød for dem, at de som useedet trak polske Wisla Krakow og røg ud.

  Det interessante seedningsspil foregår lige over, og lige under den magiske streg (når vi når til gruppespillene senere, er der flere seedningslag, og dermed flere streger).
  UEFAens 1.runde består som det også fremgår her af 80 hold - 40 seedede og 40 useedede:
  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/...eeduc2008.html

  På papiret er det naturligvis bedst at ende blandt de seedede inden lodtrækningen foretages, da seedede hold ikke kan trække hinanden, og da seedningen foretages alene på baggrund af HR, dvs. holdenes 5 foregående års resultater, siger det en hel del om styrkeforholdene generelt i de 2 halvdele.

  Nu ER listen naturligvis forlængst endeligt afgjort, men indtil det nås, foregår der en virtuel dans omkring den magiske streg af alle de hold, der har HR omkring dér, hvor de 80 hold deles i 2. De ”tunge” hold med høje koefficienter, er naturligvis ligeglad med alt, der foregår, da de vil forblive seedede uanset hvad, og ligeså vil de ”lette” hold med meget lave HR, da de vil forblive useedede. FCK derimod har danset denne inciterende dans de sidste 2 sæsoner i ugevis som andre resultater tikkede ind fra både CL og UEFA-runderne.

  Specielt om UEFAens 1. runde – runden inden UEFAens gruppespil:
  Når en ny sæson starter, placeres alle de hold i skeamet for eksempelvis UEFAens 1. runde som FORVENTES at nå dertil. PÅ accesslisten kan man se, at lande helt ned til plads 14 først indtræder med hold i den runde. De kan dermed IKKE nå at blive slået ud inden da og er sikre deltagere blandt de 80 hold.
  Resten af de hold som forventes at nå til den runde, er de hold som var seedede i UEFAens 2.kvalrunde. og dertil de hold som var Useedede i CLs. 3.kvalrunde. – de seedede hold derfra forventes nemlig at slå de useedede ud, og gå videre til CLs gruppespil (hvorfor de indledningsvis er listet på dén tabel).
  I samme øjeblik et useedet hold slår et seedet hold ud, har vi balladen! Begge hold stryges nu fra den ene liste, og ryger over i den anden, dér, hvor det passer ind ift. Alle de andre hold, og her er det så, at dansen om den magiske streg kan få seedninger til at forskubbe sig.
  I sæsonen 2007/08 endte FCK netop på den irriterende plads 41, mens vi i år endte med at snige os op på plads 39.
  ___

  Benyttede forkortelser:

  CL = Champions League
  UEFA = UEFA Cup
  LK = LandeKoefficient, LK = P/H
  LP = Det totale antal indsamlede POINT af de deltagende hold fra landet.
  DH = Antallet af deltagende HOLD det pågældende år fra det pågældende land.
  LR = LandeRanglisten, LR = LK6 + LK5 + LK4 + LK3 + LK2,
  HK = HoldKoefficienten, HK = LK/3 + HP
  HP = Holdets egne indsamlede Point.
  HR = HoldRanglisten, HR = HK5 + HK4 + HK3 + HK2 + HK1
  Sidst redigeret af Awesome : 30.09.08 kl. 13:06
  Puma 19:29
  -smølle> Jeg føler det er væmmeligt når Awesome flere gange i en diskussion bruger hårde facts for at skyde mine argumenter ned.

  DiabloDiego#15 14:55
  Har man først mødt Awesome, vil et møde med en 6-benet dromedar med blinkende øjne og tørretumblere istedet for ører samt indbygget baldakin og brødrister i puklen, kun udløse et ligegyldigt skuldertræk.


 2. #2
  Tilmeldingsdato
  Nov 2005
  Indlæg
  950

  Re: UEFA-koefficienter for dummies.

  Tak til Awesome for den gode og særdeles informative gennemgang.

  Du har gjort livet meget lettere for mig, og sandsynligvis også for andre uden indblik i dette spegede spil..

 3. De følgende 16 brugere er enige:

 4. #3
  Tilmeldingsdato
  Mar 2006
  Indlæg
  76

  Re: UEFA-koefficienter for dummies.

  Det er guld det her. Meget struktureret og let tilgængeligt. Takker, denne tråd vil være et nemt opslagsværk, når man er i vildrede om UEFAs gode - men noget komplicerede ranking system.
  "FCK gav alt, hvad de havde, for at tage initiativet i modsætning til Rubin Kazan, som vi i september også spillede 1-1 med. Men de kom ikke for at spille fodbold, de ville kun forsvare" - Lionel Messi

 5. #4
  Tilmeldingsdato
  May 2003
  Indlæg
  169

  Re: UEFA-koefficienter for dummies.

  Det er en fremragende gennemgang af hold- og landekoefficienter. Desvaerre ser det ud til at den skal modificeres ganske alvorligt naar vi naar til naeste saeson. Ikke bare blandes der godt og grundigt rundt hvem der kan kvalificere sig til hvad, men der er ogsaa snak om at hele pointsystemet bliver fundamentalt aendret. Jeg er ikke sikker paa at der er lavet en endelig beslutning, men jeg har hoert tale om ting saasom fuld pointhoest i kvalifikationsrunder, differentierede bonuspoint for kvalifikation til enhver runde, manglende pointuddeling for kampresultater og mange andre nasty sager. Og det vaerste er naesten at disse aendringer kan komme til at gaelde retroaktivt, hvilket nemt kan betyde at al den viden, der er blevet akkumuleret gennem bliver lige til at lukke op og skide i. Men hvis nogle er interesserede i at foelge med i gisningerne er der her 120 indlaeg at gaa i gang med: Og det er igen Berts forum der brillerer. Naa ja, og saa vil det sandsynligvis ogsaa give anledning til en hidtil uset stroem af spoergsmaal om formatet da alle dem, der henad vejen har laert systemet nu skal til at starte helt forfra igen.
  "Me fail English? That's unpossible"
  -Ralph Wiggum

 6. #5
  Tilmeldingsdato
  May 2005
  Indlæg
  3,215

  Re: UEFA-koefficienter for dummies.

  Nice work Awe, men lige en lille ting... Jeg kan godt se idéen i at oversætte lidt og bruge forkortelserne LK, DH, osv, men jeg tror nu ikke det vil glide særligt nemt over i den daglige brug af udtrykkene... De mere nørdede vil nok stadig bruge fx crank og trank i stedet for LR og HR - da det jo er ganske gennemgående på berts side...

  Ved ikke lige om det er smartest at ha en dansk oversættelse og så flere navne for det samme, eller at holde det til det originale. Det er jo trods alt ikke det store.

  Frygter bare lidt det bare vil forvirre mere.

  Men good shit either way!

  PS. for at gøre det endnu mere letlæseligt og pædagogisk kan du med fordel bruge lidt fed/kursiv, måske endda lidt farver rundtomkring og måske lidt indskudte afsnit, men ok det er så bare mig :-)
  This message expresses the views of the author, and are not necessarily the views of this Forum or any entity associated with this Forum. Also, it might be completely wrong.
  Pillefaxe's Avatar

 7. #6
  Tilmeldingsdato
  Feb 2004
  Indlæg
  29

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  "Hvert enkelt holds HR findes på samme vis ved at lægge holdets indsamlede point sammen over en 5-årig periode og dertil lægge en 1/3 af LANDEkoefficienten til fra det pågældende holds hjemland"

  Fra 2009 ser det ud til at det kun 1/5 der skal lægges til jf.

  http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uefa/index.html

  Mvh
  Brian

 8. De følgende 2 brugere er enige:

 9. #7
  Tilmeldingsdato
  May 2005
  Indlæg
  230

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  Måske er det på tide at genoplive denne tråd med de nye regler...

  Er der nogen der kan/gider forklare de nye regler for hvordan man opnår point?

  Så vidt jeg kan forstå opnår man ikke længere kamppoint i kvalifikationen, men får point efter hvor langt man kommer. Så vidt jeg kan regne ud har vi dermed allerede fået et point (og dermed reelt allerede forbedret vores koefficient) uden at spille?

 10. Den følgende bruger er enig i dette:

 11. #8
  Tilmeldingsdato
  Apr 2002
  Indlæg
  3,086

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  Så vidt jeg kan forstå opnår man ikke længere kamppoint i kvalifikationen, men får point efter hvor langt man kommer. Så vidt jeg kan regne ud har vi dermed allerede fået et point (og dermed reelt allerede forbedret vores koefficient) uden at spille?
  Der er sket nogle ændringer.

  Der er stadig 2 ranglister, en for hold og en for lande. Med de nye regler er de to lister blevet endnu mere forskellige.

  Landekoefficienten:
  Alle hold indtjener STADIG 2 point for sejre og 1 point for uafgjorte og det halve i kval-kampe til landet. Derudover er der diverse bonuspoint undervejs. Landet får en koefficient der er gennemsnittet af indtjente point for alle landets hold.

  Der er altså INGEN ændringer i beregningen af de nationale points!

  Alle de kval-bonus point og minimumspoint, der beskrives herunder, indgår IKKE i landepointene.

  Holdkoefficienten
  Tidligere fik man ingen point overhovedet i kvalkampe. Nu får man nogle point afhængigt af hvilken runde man når til.

  I CL får man 0.5 point for at "nå" 1. kvalrunde. 1 point (i alt ikke yderligere) for at nå 2. runde. Vi er allerede i 2. runde, så ja, vi er sikret mindst 1 point.

  I Europa League får man 0.25/0.5/1/1.5 point for at nå 1./2./3./4. kvalrunde.

  Kommer man i gruppespillet i CL får man 3 bonus point, hvilket bliver 4 point i alt via det ene kval-point. Derfor har alle hold direkte kvalificeret 4 point hvis man kigger på Berts lister.

  Hvis man kommer i EL-gruppespil, så får man minimum 2 point I ALT. Det betyder, at skulle man kun får 0,1 eller 2 point i kampene i gruppespillet, så slutter man på 2 point i alt. Det er altså ikke bonus-point man opnår, men minimum-point. Dvs lige for at komme med et par eksempler:
  • Hvis vi ryger ud i 2. kvalrunde Gorica style: 1 point
  • Hvis vi taber i 3. CL kvalrunde og derefter taber 4. EL kvalrunde: 1.5 point
  • Hvis vi kommer i CL og taber 6 kampe: 1 kval-bonus + 3 gruppespilsbonus = 4 point.
  • Hvis vi kommer i CL og vinder 1 kamp og taber 5: 6 point i alt (4 + 2 for en sejr)
  • Hvis vi kommer i Europa League og taber 6 kampe: 2 point i alt.
  • Hvis vi kommer i Europa League og taber 5 kampe og vinder 1: 2 point i alt (altså det samme som at tabe alle)
  • Hvis vi kommer i Europa League og taber 4 kampe og vinder 2: 4 point i alt (osv)

  Dvs det ene point vi er sikret, det er et "ægte" bonuspoint hvis vi kommer i CL. Men det er kun et "minimumspoint" hvis vi kommer i Europa League.

  Men husk altså at de to lister nu er ret forskellige.
  --
  Enjoy your job, make lots of money, work within the law. Choose any two.
  ougar's Avatar

 12. #9
  Tilmeldingsdato
  Nov 2001
  Indlæg
  3,562

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  ›Så vidt jeg kan forstå opnår man ikke længere kamppoint i
  ›kvalifikationen, men får point efter hvor langt man kommer. Så
  ›vidt jeg kan regne ud har vi dermed allerede fået et point (og
  ›dermed reelt allerede forbedret vores koefficient) uden at
  ›spille?

  Det er korrekt, og det kan man se her hvor vi (pr. 25. juni 2009), er noteret for 1 point i årets koefficientræs.

  Anyhoo - Ougar kom først, men jeg har ævlet mere og længere end han, så nu får læserne også min version ;-)

  Landekoefficienterne tælles som hidtil, siger Bert Kassies, og det vil sige, at man i kvalifikationsrunderne får 1 point for en sejr og 0,5 for en uafgjort til landekontoen. Bonuspoint for kvalifikation til CL-gruppespillet (og - går jeg ud fra -til EL-gruppespillet) tæller med i landekoefficienten, mens bonuspoint for avancement i kvalsystemet ikke tæller med i landekoefficienten (for man stadig der tæller kamppoint i forhold til landekoefficienten).

  I de regulære runder (der nu startes med gruppespillene) får man 2 point for en sejr og 1 point for en uafjort til landekoefficienten.

  Et lands samlede koefficient beregnes som summen af optjente point divideret med antallet af deltagene hold.

  Holdkoeffcienterne tælles på en ny måde. Hidtil har man ikke optjent point til holdkoefficienten i kvalsystemet. Det gør man nu. Optjeningen er som følger:
  Kode:
  Champions League     Europa League 
    Q1 0.50          0.25 
    Q2 1.00          0.50 
    Q3  -           1.00 
    Q4  -           1.50 
    Group stage 4.00      group stage - 2.00 (minimum)
  Pointene tælles ikke sammen. Dvs. at når man til 2. runde i CL-kvalen, får man 1 point og ikke 1½ point, selvom man har overlevet 1. runde. Hvis man når gruppespillet i CL, får man 4 point i bonus. Ryger man ud fra CL-kvalen i 3. eller 4. runde overføres man til EL-systemet. Her kommer man ind i 4. runde, hvis man ryger ud af CL-kvalens 3. runde, mens man går direkte i gruppespillet, hvis man ryger ud af CL-kvalens 4. runde. Pointstrukturen for CL er dermed:

  Ud efter 1. runde: 0,5p
  Ud efter 2. runde: 1,0p
  Ud efter 3. runde: -> 4. runde i EL. Ryger man ud der, har man 1,5p går man videre får man 2p for at nå EL-gruppespillet.
  Ud efter 4. runde ->2p for at nå EL-gruppespillet.
  Ind i gruppespillet: 4p i bonus.

  Bemærk at de 2p et hold får for at nå EL-gruppespillet er et minimumsantal point i forhold til at deltage i gruppespillet. Det betyder, at de første 2 point man "optjener" i EL-gruppespillet (via en sejr eller to uafgjorte i de 6 kampe i EL-gruppespillet) ikke tælles med, fordi de er givet forlods ved indtrædelse i gruppespillet. De 4p som man får i CL-systemet for at nå gruppespillet, er derimod en ren bonus, og man optjener point for alle sejre eller uafgjorte i CL-gruppens 6 kampe.

  Man kan altså opnå minimum 2p og maksimum 12p i EL-systemet frem til slutningen af gruppespillet, og tilsvarende 5p og 16p i CL-systemet.

  Med hensyn til det videre forløb og pointoptjening, skriver UEFA selv i deres regulativer for turneringerne (annex II), at

  From the 2009/10 season, clubs which reach the round of 16, quarterfinals,
  semi-finals or final of the UEFA Champions League or the quarterfinals,
  semi-finals or final of the UEFA Europa League are awarded an
  extra point for each such round. In addition, four points are awarded for
  participation in the group phase of UEFA Champions League and four
  points for qualifying for the round of 16.
  Umiddelbart tror jeg dog, at der er en trykfejl i det skrevne. Det virker lidt sort, at man som CL-deltager både får 1 bonuspoint for at nå 8. dels finalerne og samtidig får 4 bonuspoint for at nå samme runde. Så måske det skulle være "round of 16" for Euro League-deltagerne i stedet for. Andre kan måske kaste lys på dette. Nåja - og der gives naturligvis stadig 2p for en sejr og 1p for en uafgjort.

  Den endelige klubkoefficient beregnes som antal point optjent af klubben + 20% af landekoefficienten. Og det er derfor, at FCK i skrivende stund har 1.00 point i årets landekoefficientræs; givet for at nå 2. kvalrunde i CL-systemet uden at vi - eller noget andet dansk hold - har spillet en eneste kamp, hvorfor landekoefficienten er 0,0.
  "Gedanken ohne Inhalt sind leer, Anschauungen ohne Begriffe sind blind"

 13. #10
  Tilmeldingsdato
  Nov 2001
  Indlæg
  3,562

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  ›Alle de kval-bonus point og minimumspoint, der beskrives
  ›herunder, indgår IKKE i landepointene.

  Ougar er du sikker på ovenstående? Jeg er ret sikker på, at de 2p man får for at komme i EL-gruppespillet tæller med i landekoefficienten. Husk på at de 2p jo faktisk er at regne for point fra de regulære runder (gruppespillet), der blot gives forlods og som minimum. De burde derfor tælle med i landekoefficienten i følge UEFAs eget annex II.
  "Gedanken ohne Inhalt sind leer, Anschauungen ohne Begriffe sind blind"

 14. #11
  Tilmeldingsdato
  Apr 2007
  Indlæg
  630

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  Det virker umiddelbart som om, at det er flere "point i spil" fra i år. Altså det er lettere at opnå en højere koefficient?
  Tænk sig, at man kunne have været skuffet over, at F.C. København ikke havde været i 1/8-finalen i Champions League...

 15. #12
  Tilmeldingsdato
  May 2005
  Indlæg
  230

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  Jeg takker for gennemgangen. Det er jo ikke blevet lettere at finde rundt når der er to forskellige måder at regne på.

  Under alle omstændigheder glæder jeg mig over at vi nu er højest rangerede skandinaviske hold.

 16. #13
  Tilmeldingsdato
  Apr 2002
  Indlæg
  3,086

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  Ougar er du sikker på ovenstående? Jeg er ret sikker på, at de 2p man får for at komme i EL-gruppespillet tæller med i landekoefficienten. Husk på at de 2p jo faktisk er at regne for point fra de regulære runder (gruppespillet), der blot gives forlods og som minimum.
  Tja, jeg troede jeg var sikker, men jeg kan nu ikke huske hvor jeg har set det. Jeg troede det var hos Bert, men jeg kan ikke finde det.

  Jeg ved såmend ikke hvad der ville være mest logisk, men det må vi jo se.

  ougar
  --
  Enjoy your job, make lots of money, work within the law. Choose any two.
  ougar's Avatar

 17. #14
  Tilmeldingsdato
  Nov 2002
  Indlæg
  2,339

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  ›Under alle omstændigheder glæder jeg mig over at vi nu er højest
  ›rangerede skandinaviske hold.

  Næst efter egen succes, og det dér...

  ...så er det sgu lidt skægt at følge BIF's vej til at blive det bedste hold i Norden indenfor de næste 3½ år (Ved tiltrædelsen i marts 2008 sagde Hermann indenfor 5 år).

  Når man ser den nuværende liste, er Brøndby dumpet helt ned på en 130. plads og blot nummer fem i Norden. Det helt store problem for BIF er - hvis man kigger på samme liste - at fra og med næste sæson, udgår det eneste år hvor de har mere end 2.2250 point. Så hvis ikke vores venner leverer minimum ét brudt seed og får knaldet sig igennem til gruppespillet, så ser det ud til at nedturen fortsætter.

  Klikker man én sæson frem på ovenstående liste, ser man at Brøndbys 5.7000 point udgår, hvilket sender dem helt ned på en delt 156/157. plads (nummer 7 i Norden), med Elfsborg og Kalmar lige i haserne som henholdsvis 158 og 160, samt ikke mindst Vålerenga og Hammarby kun omkring 1½ koefficientpoint efter Danmarks Stolthed.

  Det bliver godt nok en lang, sej og sandsynligvis underholdende (for os andre) kamp for, at nå det mål deres islandske direktør har opsat...
  Hejsa
  Elver's Avatar

 18. De følgende 5 brugere er enige:

 19. #15
  Tilmeldingsdato
  Jan 2006
  Indlæg
  732

  Re: UEFA-koefficienter for dummies

  ››Under alle omstændigheder glæder jeg mig over at vi nu er højest
  ››rangerede skandinaviske hold.

  ›Næst efter egen succes, og det dér...

  bedste hold i Norden indenfor de næste
  nuværende liste, er
  ›Brøndby dumpet helt ned på en 130. plads og blot nummer fem i
  ›Norden. Det helt store problem for BIF er - hvis man kigger på
  ›samme liste - at fra og med næste sæson, udgår det eneste år hvor
  ›de har mere end 2.2250 point. Så hvis ikke vores venner leverer
  ›minimum ét brudt seed og får knaldet sig igennem til
  ›gruppespillet, så ser det ud til at nedturen fortsætter.

  ›Klikker man én sæson frem på ovenstående liste, ser man at
  ›Brøndbys 5.7000 point udgår, hvilket sender dem helt ned på en
  ›delt 156/157. plads (nummer 7 i Norden), med Elfsborg og Kalmar
  ›lige i haserne som henholdsvis 158 og 160, samt ikke mindst
  ›Vålerenga og Hammarby kun omkring 1½ koefficientpoint efter
  ›Danmarks Stolthed.

  ›Det bliver godt nok en lang, sej og sandsynligvis underholdende
  ›(for os andre) kamp for, at nå det mål deres islandske direktør
  ›har opsat...

  Prøvede lige at klikke en sæsom frem, for at more mig over Bøf vej mod "stjernerne". Her kunne jeg også fryde mig over vores egen 49. plads, specielt når man kigger på hvem der følger efter på en 50. plads:

  47 Manchester City Eng 3.3250 3.5750 20.0000 0.3428 27.242
  Newcastle United Eng 20.3250 3.5750 3.0000 0.3428 27.242
  49 FC København Den 9.2250 6.0250 9.6400 1.0000 25.890
  50 Juventus Ita 2.3856 2.0500 16.2750 4.3428 25.053
  Zanka-Mania

 20. Den følgende bruger er enig i dette:

Side 1 af 2 12 SidsteSidste

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Lignende emner

 1. CL-pladser og UEFA-koefficienter
  By LarsGotItGoing in forum De korte linier
  Svar: 3
  Sidste Meddelelse: 22.01.06, 09:58
 2. Henke på UEFA.COM
  By AC Hristo in forum De korte linier
  Svar: 8
  Sidste Meddelelse: 29.10.03, 11:27

Tags for this Thread

Regler for meddelelser

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •