Side 1 af 44 123411 ... SidsteSidste
Viser resultater 1 til 15 af 650

Emner: Dumme spørgsmål - kloge svar

  1. #1
    Tilmeldingsdato
    Mar 2002
    Indlæg
    2,292

    Dumme spørgsmål - kloge svar

    Brug denne tråd til, at stille spørgsmål som I nok burde vide, men helt seriøst ikke kender forklaringen på.

    Jeg starter gerne..

    Hvorfor siger man, at man ikke må skære kød på samme skærebræt, som et man lige har skåret f.eks. løg på?
    Har aldrig gjort det, da jeg altid har fået af vide at man ikke må. Har bare aldrig søgt forklaringen.

    Er det et hygiejne spørgsmål?
    Sætter det smag af på kødet?
    Ødelægger det brættet?
    Jeg ved det virkelig ikke.

    Hjælp mig med mit dumme spørgsmål.
    URBAN CREW - Fælles København
    Ace20's Avatar

  2. #2
    Tilmeldingsdato
    Nov 2003
    Indlæg
    2,174

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    Som allerede besvaret i skakten, kommer nu her også svaret.



    De bakterier der findes på råt kød er i mange tilfælde skadelige, eller i hvert fald nok til at fremprovokere diarré eller lignende. Det gælder i høj grad for kyllingekød, hvor du nok er bekendt med salmonella og campylobacter, der ikke er sjove at blive inficeret med, men det er ikke kun kyllingekød der kan være inficeret. Campylobacter optræder således gerne i både svinekød eller oksekød, og der er et væld af andre bakterier, som kød også kan være inficeret med. Ved opvarmning (mindst ca. 80 grader) slås disse dog effektivt ihjel, og problemet er løst.

    For at undgå disse, bør man ikke bruge en flade, som man tidligere har brugt til at skære kød på, til at skære andre ting, hvis altså at disse andre ting ikke skal opvarmes. Med andre ord, laver du en gryderet så gå du bare amok med at skære det hele på et bræt, men salaten skal du helst lave på et andet bræt. Alternativt kan du lave salaten først, og så derefter bruge samme bræt til kødet, det er der heller ikke noget problem i.

    Til gengæld er der altså ikke noget logisk argument for de mange tosser der har et specifikt spækbræt til løg - det giver absolut ingen mening. Hvis det endelig er at man mener at løg smager så kraftigt igennem, så kan man vel vaske spækbrættet når man er færdig med at bruge det, hvilket vel i det hele taget er en god ide.
    Sidst redigeret af NewerNN : 22.09.10 kl. 09:28
    Mvh.,

    NewerNN.
    ----
    "FCK er vor tids svar på Yoyo'en, Buffalo-sko, Pokemon-kort eller Burberry halstørklæder."

  3. #3
    Tilmeldingsdato
    Jan 2002
    Indlæg
    516

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    ›De bakterier der findes på råt kød er i mange tilfælde skadelige,
    ›eller i hvert fald nok til at fremprovokere diarré eller
    ›lignende. Det gælder i høj grad for kyllingekød, hvor du nok er
    ›bekendt med salmonella og campylobacter, der ikke er sjove at
    ›blive inficeret med, men det er ikke kun kyllingekød der kan være
    ›inficeret. Campylobacter optræder således gerne i både svinekød
    ›eller oksekød, og der er et væld af andre bakterier, som kød også
    ›kan være inficeret med. Ved opvarmning (mindst ca. 80 grader)
    ›slås disse dog effektivt ihjel, og problemet er løst.


    Well strengt taget er det nu også et godt køkkenhygiejneråd at ikke at bruge et skærebræt til kød, hvis der har været rå grøntsager på det først- f.eks. ved anretning. Der findes jo også jordbakterier. Ikke at jeg skal gøre mig til ekspert (henviser blot til de regler min ernærings- og husholdningsøkonomuddannet mor altid har prædiket), men jeg kan da lige smide en henvsning ind til Fødevarestyrelsens råd på området.

    http://www.foedevarestyrelsen.dk/fdi...7/kapitel3.pdf

    Hvis du scroller ned til side 58, så fremgår det, at du rådes til at holde rå grøntsager væk fra kødet - også for at der ikke kommer jordbakterier på kødet. Det kan man så mene er at gå fuldstændig over gevind i ren og skær SARS-lignende panik, men det er altså ikke kun fordi pga smagen, at det kan være en god ide at bruge forskellige skræbræt til kød og grøntsager. Det råd gives altså af Fødevarestyrelsen - og gives hermed videre til Ace20 og andre der har undret sig.

    /W
    Walle
    Copenhagen Lads

    Tolerance og Empati...
    Walle's Avatar

  4. Den følgende bruger er enig i dette:

  5. #4
    Tilmeldingsdato
    Nov 2003
    Indlæg
    2,174

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    ››

    ›Well strengt taget er det nu også et godt køkkenhygiejneråd at
    ›ikke at bruge et skærebræt til kød, hvis der har været rå
    ›grøntsager på det først- f.eks. ved anretning. Der findes jo også
    ›jordbakterier. Ikke at jeg skal gøre mig til ekspert (henviser
    ›blot til de regler min ernærings- og husholdningsøkonomuddannet
    ›mor altid har prædiket), men jeg kan da lige smide en henvsning
    ›ind til Fødevarestyrelsens råd på området.

    http://www.foedevarestyrelsen.dk/fdir/Pub/200500
    ›7/kapitel3.pdf


    ›Hvis du scroller ned til side 58, så fremgår det, at du rådes til
    ›at holde rå grøntsager væk fra kødet - også for at der ikke
    ›kommer jordbakterier på kødet. Det kan man så mene er at gå
    ›fuldstændig over gevind i ren og skær SARS-lignende panik, men
    ›det er altså ikke kun fordi pga smagen, at det kan være en god
    ›ide at bruge forskellige skræbræt til kød og grøntsager. Det råd
    ›gives altså af Fødevarestyrelsen - og gives hermed videre til
    ›Ace20 og andre der har undret sig.

    ›/W


    Fødevarestyrelsen er altså for sippede i det her tilfælde. Jordbakterier er der selvfølgelig også at tage højde for, men ligesom de fleste andre bakterier vil de blive slået ihjel ved varmebehandling.

    Der hvor jordbakterier kan være et problem er hvis man f.eks. drysser friskhakket persille over en lun ret, og derefter lader den stå på komfuret uden varme (f.eks.) - den lune temperatur i gryden er perfekt grobund for bakterier, og bakterierne er jo netop ikke slået ihjel pga. opvarmning. Når du så næste gang skal have noget at spise, og varmer maden op i god tro, så slår du godt nok bakterierne ihjel, men de toksiner som jordbakterierne har lavet i mellemtiden er varmeresistente, og dem kan man blive syg af. Jordbakterier er generelt tilbøjelige til at lave toksiner, så det kan være farligt af dén grund.

    Men hvis kødet, der har været på spækbrættet, skal varmes op kort efter at det bliver skåret ud, så er der altså intet problem, medmindre selvfølgelig man insisterer på at have 2 cm. jord på spækbrættet, mens man skærer ud.
    Mvh.,

    NewerNN.
    ----
    "FCK er vor tids svar på Yoyo'en, Buffalo-sko, Pokemon-kort eller Burberry halstørklæder."

  6. Den følgende bruger er enig i dette:

  7. #5
    Tilmeldingsdato
    May 2009
    Indlæg
    3

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    Okay, jeg har et. Hvorfor hedder aviser noget med "tidende"?
    Har altid undret mig

  8. #6
    Tilmeldingsdato
    May 2006
    Indlæg
    587

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    Okay, jeg har et. Hvorfor hedder aviser noget med "tidende"?
    Har altid undret mig
    Et tidende er et gammelt udtryk for en nyhed eller en meddelelse.
    I'm feelin' glad all over
    Yes I'm-a glad all over
    Baby I'm glad all over
    So glad you're mine
    Lundberg_aus_Lolland's Avatar

  9. #7
    Tilmeldingsdato
    Jun 2004
    Indlæg
    3,334

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    Hvorfor skal kartofler skrælles, når de sagtens kan spises med skræl? Er der et sundhedsmæssigt aspekt her? Jeg har hørt folk snakke om orm i skrællen, men de dør vel under kogningen?


    Stampe
    Citat:
    The fabulously noisy alcoholic Danish travelling support. London Evening Standard 17/03-11
    Sokken's Avatar

  10. #8
    Tilmeldingsdato
    Oct 2005
    Indlæg
    726

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    ›Hvorfor skal kartofler skrælles, når de sagtens kan spises med
    ›skræl? Er der et sundhedsmæssigt aspekt her? Jeg har hørt folk
    ›snakke om orm i skrællen, men de dør vel under kogningen?


    ›Stampe

    Så vidt jeg kan erindrer har det noget at gøre med "i gamle dage" hvor de ikke var så gode til at have lækre kartofler året rundt blev vinterkartoflernes skræl sej og kedelige, vel nærmest uspiselig og derfor blev den skrællet, eller pillet før serveringen.

  11. De følgende 5 brugere er enige:

  12. #9
    Whitetrash er offline Klub=FCK&Klubfølelse=True
    Tilmeldingsdato
    May 2005
    Indlæg
    625

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    ›Hvorfor skal kartofler skrælles, når de sagtens kan spises med
    ›skræl? Er der et sundhedsmæssigt aspekt her? Jeg har hørt folk
    ›snakke om orm i skrællen, men de dør vel under kogningen?


    ›Stampe

    Skrællen indeholder de sundhedsfremmende kostfibre, som bl.a. giver en bedre mæthedsfornemmelse - ligesom brune ris og fuldkornspasta. Rent gastronomisk er der mest som taler for de "hvide" varianter. Så sent som i tirsdags omtalte Adam Price brune ris som "nærmest uspiselige".

  13. #10
    Tilmeldingsdato
    Jun 2003
    Indlæg
    1,456

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar

    Hvorfor siger man "bussen går om 10minutter" eller "bussen går kvart over"?

    Sidst jeg var med bus kørte den da?
    72' Grønkjær leger med Barca, Barca-style. Rob Palmer @ SkySports 1: "Gronkjaer... he's like the Peter Pan of football, flying around the field... calmness, composure, awareness, footwork, skill... fantastic!" Video (med engelske komm.), Video (med danske komm.)

  14. #11
    Tilmeldingsdato
    May 2002
    Indlæg
    3,433

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar.

    ›Til gengæld er der altså ikke noget logisk argument for de mange
    ›tosser der har et specifikt spækbræt til løg - det giver absolut
    ›ingen mening. Hvis det endelig er at man mener at løg smager så
    ›kraftigt igennem, så kan man vel vaske spækbrættet når man er
    ›færdig med at bruge det, hvilket vel i det hele taget er en god
    ›ide.

    Et skærebræt, der har været brugt til løg, skal dælme vaskes med et ret hampert middel for ikke bagefter at såvel lugte af som afgive smag af løg - og det gælder uanset om det er lavet af plastik eller træ. På samme måde kan det være en god ide at have et bræt specielt afsat til fisk: et fiskeskærebræt vil altid som minimum have en snert af havduft. Jeg har selv 4 skærebrætter i køkkenet: et til fisk, et til løgagtige ting, et til grønt, og et til kød.

    Nåja, og så lige et til brød.

    Der er med andre ord ikke alene sundhedsmæssige men også gastronomiske grunde til at operere med dedikerede skærebrætter.
    I øvrigt mener jeg at hele København minus de største indfaldsveje skal være 30 km/t-zone

  15. De følgende 4 brugere er enige:

  16. #12
    Tilmeldingsdato
    Aug 2003
    Indlæg
    559

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar

    ›Hvorfor siger man "bussen går om 10minutter"
    ›eller "bussen går kvart over"?

    ›Sidst jeg var med bus kørte den da?

    I dette tilfælde er "går" nok en forkortelse for "afgår". Vi er jo nogen sløve bananer hvad angår udtale, så kan vi smide en stavelse gør vi det gladeligt.
    kaare anerkender niks som sideliniens nørdedeste kortnørd :-)
    pib anerkender niks som sideliniens nørdedeste kortnørd :-)
    Awesome anerkender niks som sideliniens nørdedeste kortnørd :-)
    DB Niks's Avatar

  17. Den følgende bruger er enig i dette:

  18. #13
    Tilmeldingsdato
    May 2002
    Indlæg
    33

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar

    Jeg læste engang en bog hvor forfatteren efter en pludselig indskydelse listede pi med 1500 decimaler. Når jeg nu skal bruge de lange vinteraftener på at regne efter, hvordan finder man så ud af om en vilkårlig decimal er korrekt?

    FCiL

  19. #14
    Tilmeldingsdato
    Apr 2005
    Indlæg
    500

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar

    ›Når jeg nu skal bruge
    ›de lange vinteraftener på at regne efter, hvordan finder man så
    ›ud af om en vilkårlig decimal er korrekt?

    Der findes tonsvis af algoritmer, f.eks.:



    Så vidt jeg ved, kan du ikke tjekke et givent ciffer uden at regne pi hele vejen dertil. Du må altså anvende ovenstående, indtil den er konvergeret hinsides dit ønskede ciffer.

    Hvis dét er sort (og du virkeligt er nysgerrig), så sig bare til. Det er ikke bestemt ikke vildt kompliceret.
    No law of Nature. Just Nature!

  20. #15
    Tilmeldingsdato
    Apr 2002
    Indlæg
    3,103

    Re: Dumme spørgsmål - kloge svar

    Så vidt jeg ved, kan du ikke tjekke et givent ciffer uden at regne pi hele vejen dertil. Du må altså anvende ovenstående, indtil den er konvergeret hinsides dit ønskede ciffer.
    Hvis man vælger at benytte et hexadecimalt talsystem, i stedet for vores normale decimale, så KAN man faktisk regne specifikke cifre ud, uden at regne alle foregående cifre.

    Selv som stor matematik-freak, så har jeg aldrig fattet hvordan det lader sig gøre, eller hvor den forskel på talsystemerne opstår. Sådan er det at være fysiker og ingeniør. Jeg bruger masser af matematik, men jeg har aldrig lært rigtig at forstå det :-)

    ougar
    Sidst redigeret af ougar : 27.09.10 kl. 10:33
    --
    Enjoy your job, make lots of money, work within the law. Choose any two.
    ougar's Avatar

  21. Den følgende bruger er enig i dette:

Side 1 af 44 123411 ... SidsteSidste

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Lignende emner

  1. Rejsetråden (tips, links og oplevelser).
    By Caligula76 in forum Diverse
    Svar: 29
    Sidste Meddelelse: 31.08.17, 17:31
  2. Svar: 14
    Sidste Meddelelse: 22.08.07, 10:25
  3. Svar: 14
    Sidste Meddelelse: 30.11.06, 23:21

Tags for this Thread

Regler for meddelelser

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •