pizza: her får i dens prisning og anvisning:
mener du, du har fået god pizza engang? har du en erindring om sprød, luftig, velsmagende kant, sprød og dog tyggelig bund, og velafstemt fyld? ja, så stammer erindringen enten fra italien - eller fra et besøg hos mig.
her er så hvad der skal til til een stor pizza:
en bagesten (husk, at den ikke må udsættes for pludselige temperaturskift)
en ovn der kan bankes op på MINDST 275*C.
en stor bussemand gær
2,25 dl vand, køligt
50 g durum-mel
250 g alm. mel
1 lille tsk salt
nå, skidt, du kan godt komme et par dråber olivenolie i - MEN KUN ET PAR DRÅBER, RIGHT?
opløs gæren i vandet, hæld melet og saltet ved og ælt godt igennem i en stor skål, til du har en meget smidig og klistret dejg - den er værst i starten. når den begynder at slippe skålens sider i meget lange tråde/flader er den ved at være der. jeg bruger en stor plastikske. lad hæve tempereret i 4-8 timer, til den er 2-3 gaqnge oprindelig strørrelse. hvis det synes at gå for hurtigt, sæt den på køl. hvis for langsomt, sæt den et varmt sted. med tiden får du en ide om hvad der er passende.
lemp dejen ud på for-melet bord ieet stykke. hæld mel henover (den er jo klistret), form forsigtigt til cirkulær form, overfør til bagepapir, og begynd fra midten at trykke kalorius flad. det sværeste er at få den til at ligge lige på papiret, med helt jævn kant.
1/3 ds. flåede tomater simrer godt igennem, hakkes, og tilsættes
finthakket hvidløg.
lad sovsen køle før brug. fordel over pizza.
200 g mozzarella i klump, skåret i små stykker. det præ-revne er (indsæt selv passende rendestensudtryk). fordel over pizza.
+ evt. svampe, oliven o.l., strimlet paprika eller ansjoser, chili mv.
DER MÅ IKKE VÆRE SPECIELT MEGET FYLD PÅ EN PIZZA - DET KVÆLER SGU DET ARME VÆSEN!
stænk olivenolie udover. lemp pizza-på-bagepapir over på bageplade og derfra over på bagesten i ultravarm ovn. sæt konvektion til, hvis du har det.
du kan LIGE nå at banke en lille grøn salat m. dressing sammen mens dyret er i ovnen, det tager ca. 7 min.
tag ud, strø evt oregano over, skær ud, server.
det er så fucking godt at jeg garanterer for at du vil være mig taknemmelig resten af livet.